Verhalen van onze
cliënten

Samen zorgen

Ik ben er trots op dat ik hier mag werken.

“Ik woon thuis bij mijn ouders, maar ga drie dagen per week naar Zorgboerderij ‘t Raakeind. Ik vind het heel leuk om voor de koeien te zorgen. Ik help ook mee met het uitmesten van de stallen. In de lente worden de kalfjes geboren, dat is heel bijzonder om mee te maken. Ik ben er trots op dat ik hier mag werken.”

Ik voel me fitter.

“Bewegen vond ik helemaal niet leuk. Ik ben nou eenmaal niet sportief. Maar dankzij de bewegingsagoog ga ik nu regelmatig een stukje lopen. Ik voel me daardoor fitter.”

Dankzij de ergotherapeut kan ik zelf mijn vlees weer snijden

“Ik kon mijn vlees niet zelf snijden omdat ik pijn had in mijn handen. Dankzij de ergotherapeut heb ik nu aangepast bestek. Daardoor kan ik weer zonder hulp eten. Dat is heel fijn.”

Ik kan nu langer zitten zonder pijn.

 “Als ik lang moest zitten kreeg ik last van mijn rug. Het werd steeds erger. Nu heb ik fysiotherapie en doe ik zelf ook oefeningen. Dat helpt: ik kan nu langer zitten zonder pijn.”

Door de gedragskundige word ik niet zo snel boos meer

"Als dingen niet zo gaan als ik wil, raak ik snel geïrriteerd. Gelukkig helpt een gedragskundige mij om niet meer zo snel boos te worden. Dat vind ik fijn."

Praten met mijn geestelijk verzorger geeft mij rust

“Mijn gezondheid wordt slechter. Ik vind het moeilijk om met mijn moeder te praten over dood gaan. Daarom praat ik met de geestelijk verzorger. Dit geeft me rust.”

Mensen snappen nu sneller wat ik bedoel

“Ik kan niet heel duidelijk praten. Maar dankzij de adviezen en oefeningen van de logopediste gaat het beter. Mensen snappen nu sneller wat ik bedoel. Daardoor voel ik me minder onzeker.”

Dankzij de diëtist eet ik vaker fruit tussendoor. Ik voel me nu fitter.

“Ik wist niet goed wat gezonde tussendoortjes waren. Dus pakte ik vaak een koekje of dropjes. Van al die suikers werd ik moe. Dankzij de diëtist eet ik vaker fruit tussendoor. Ik voel me nu fitter.”

Door SI-therapie is de chaos in mijn hoofd een stuk minder. Ik word er rustig van.

“Soms begrijp ik niet wat andere mensen doen en zeggen. Daar word ik onrustig van. Het geeft me een onveilig gevoel. Door SI-therapie is de chaos in mijn hoofd een stuk minder. Ik word er rustig van.”

Shantala maakt mijn hoofd leeg en daardoor word ik rustig

“Als ik Shantala krijg, dan is mijn hoofd daarna eindelijk even leeg. Mijn lichaam voelt rustig en ik word die dag niet meer zo snel boos op anderen.”

De opvang geeft ons als ouders en haar broertje de mogelijkheid om even tot rust te komen.

“Mijn dochter heeft het erg naar haar zin op de buitenschoolse opvang. In het weekend vraagt ze vaak wanneer ze weer mag gaan. Naast het plezier dat ze er heeft, zie ik ook dat ze zich ontwikkelt. Ze leert bijvoorbeeld om te delen met haar broertje. Ook niet onbelangrijk: de opvang geeft ons als ouders en haar broertje de mogelijkheid om even tot rust te komen.”

Ik vind het belangrijk en leuk werk

Na een periode werken bij leerwerkplaats Werkmaat in het centraal kantoor was Bianca toe aan een nieuwe stap. Zij praatte daarover met de jobcoach. Samen vonden zij een werkervaringsplek die precies bij Bianca past. Ze heeft nu een parttime baan bij de Etos.

“Ik werk in de Etos in Breda Valkeniersplein. Ik vind de Etos een leuke winkel. Een winkel waar ze leuke spullen hebben. Ik vul de make-up aan en zet alle make-up goed. Ook andere spullen zet ik goed en ik vul ze aan. Ik vind het belangrijk en leuk werk. Op woensdag en vrijdag werk ik bij de Etos."

Kees verveelt zich nooit!

Kees woont op de Beatrijsweg in Klundert. Hij is 71 jaar en hij is met pensioen. Hij is gek op dieren. Hij zorgt goed voor zijn papagaai Koko en voor de kippen in de tuin. In het hertenparkje in de buurt gaat hij vaak de dieren voeren. 

Kees is geboren in Klundert. Hij tekent graag de mooie plekjes in Klundert na in zijn tekenboek. Als er iets verandert in Klundert, dan weet Kees dat meteen. Dat ziet hij allemaal tijdens zijn wandelingen.

Ik vind het fijn als er goed naar me gekeken wordt.

“Ik vind het fijn als er goed naar me gekeken wordt. Elke dag worden de activiteiten zo aangeboden dat ik genoeg rust heb, maar ook voldoende geprikkeld word. Gelukkig overleggen mijn moeder en mijn begeleider regelmatig. Zo weet iedereen dat ik graag naar buiten ga en mee doe met allerlei activiteiten die passen in mijn dagritme.”

Ik voel me hier heel erg thuis

“Ik woon in een fijne woning in Terheijden. We hebben een tuin en mijn appartement is gezellig ingericht. Eigenlijk wilde ik eerst in Breda gaan wonen. Maar hier heb ik een zwembad en een activiteitencentrum vlakbij. En dat is voor mij heel belangrijk. Mijn persoonlijke begeleider kan ik altijd vragen stellen. En mijn familie komt regelmatig op de koffie. Ja, ik voel me hier heel erg thuis."

Kuno is hulpboer op zorgboerderij Hartenboer

Rijden op de gator is zijn lievelingswerk. Een gator is een kleine tractor. Hij heeft hiervoor een certificaat gehaald. Hij leerde tussen pionnen te rijden, inparkeren en achteruitrijden. En ook veiligheidsregels zoals de spiegels controleren en de veiligheidsgordel vastdoen. Hij rijdt de mest uit de stallen naar de mesthoop. Zware stenen en tuinafval breng hij ook weg met de gator. Hij supertrots dat hij zijn werk goed doet!

Superblij zijn de bewoners van Vinkenbroek 62

Zij gebruiken namelijk een IPad én een Wii spelcomputer. Bowlen is een populair spel. Dominique, Leander, Roy en Maartje weten goed wat de bedoeling is. Gijs en Maksym doen af en toe mee met hulp van begeleiding. Maar vinden het ook heel erg leuk om naar de anderen te kijken. Dominique start alles op en daar gaan ze dan. Om de beurt word de stick doorgegeven en leven met elkaar mee door hard te juichen als ze bijvoorbeeld strike gooien.

Steffie is trots!

Steffie werkt in de SOVAKfoodtruck. 's Morgens fietst ze naar de Schans. Ze zet ze samen met de begeleider alles in de foodtruck op zijn plek. Ze maakt het terras klaar. Met parasols en de kussentjes op de bank. De eerste pot koffie is al aan het pruttelen en de klanten kunnen komen! "De mensen genieten van koffie met appeltaart op het terras. Daar ben ik trots op. Dat maakt mijn werk superleuk."

Appkuns is een écht bedrijf en ik leer steeds meer.

Jolanda werkt aan de lopende band. Ze doet haar werk graag omdat het afwisselend is.  

We krijgen complimenten voor de broodjes, verse soep en salades

Het is alweer 6 jaar geleden dat een groep cliënten van SOVAK en twee begeleiders met de catering van CSI, bedrijf in transportsystemen in Raamsdonksveer, zijn gestart. Annette van Onzenoort en Stefan van Dorst  vertellen over de groei die ze hebben doorgemaakt en de plannen die er zijn voor de toekomst.

Bewoner van het eerste uur

In augustus 1972 kwam Nab als 24-jarige op het Siereveld wonen. Hij laat het originele krantenknipsel over de officiële opening van het Siereveld zien. "Ik had helemaal geen spullen, alleen een koffertje met wat kleren. We woonden daar met ongeveer 12 bewoners en we hadden allemaal een eigen kamertje. Elk weekend ging ik met de bus naar mijn ouders. De begeleiders waren vroeger best streng. We moesten ons allemaal aan dezelfde regels en afspraken houden. Dat is nu gelukkig heel anders."

Ik zit even in de zon te chillen. Al dat binnen zitten is eigenlijk niks voor mij. Mijn werk mis ik het meest.

Geintje!

Een begeleider van het Koningsveld verraste haar collega's met een trotse bezoeker! SOVAK is ook trots op jullie!

“Alles is even leuk!”


Karin en Henriëtte zijn deze zomer creatief bezig in Activiteitencentrum Rietveld in Sleeuwijk. Normaal gesproken zijn ze in de keukengroep druk aan het koken en bakken, maar door corona zijn er even geen bezoekers en klanten die langskomen voor een kopje koffie. Maar ook in de creatieve deco-groep hebben ze het allebei goed naar hun zin! 

“Het is mijn leven, dus ik maak zelf mijn keuzes”

Tot een aantal jaar geleden kon Jeannette zelfstandig samenwonen met haar echtgenoot Erik-Jan, dankzij de intensieve begeleiding van haar moeder. Pas toen haar moeder overleed, werd duidelijk hoeveel ze eigenlijk voor haar dochter en schoonzoon deed. Inmiddels wonen Jeannette en Erik-Jan allebei bij SOVAK in Wijk en Aalburg – Jeannette in Markt 60, Erik-Jan in Markt 2 – en krijgen ze de begeleiding die ze nodig hebben. 

“Ik vind het leuk om samen te zingen”

Wilma is 67 jaar en woont al haar hele leven in Wijk en Aalburg. “Ik heb al in vier straten gewoond en sinds twee jaar woon ik in een studio van SOVAK aan de Markt 60. Dat bevalt me goed.”

“Mijn hond gaat mij nog gelukkiger maken!”

Sinds twee jaar woont Anne-Rina bij SOVAK in Wijk en Aalburg, aan de Markt 60. Vier dagen per week werkt ze bij Vlechtwerk in Werkendam. Ze heeft een lichte verstandelijke beperking en een visuele beperking; ze ziet zo’n 10%. Sinds kort heeft ze een bijzondere huisgenoot: een blindengeleidenhond.

"Ik ben tevreden maar een vriendin zou mijn leven compleet maken"

Leo was een van de eerste bewoners van de Van der Dussenlaan in Dussen. Zijn studio op de eerste verdieping is gezellig ingericht met kleurige meubels, planten en mooie foto’s aan de muur. Leo: “Mijn zus heeft geholpen met de inrichting van mijn kamer, ik voel me hier thuis.”

Samen zorgen we voor een veilige basis

“Sinds Vaashna is verhuisd naar Ganzenpad 4 is er echt een stijgende lijn te zien. Ze is vaak vrolijk en voelt zich veilig. Ik ben daar zo blij mee,” zegt Aruna, schoonzus en wettelijk vertegenwoordiger van Vaashna.

Het was even wennen, maar dit is mijn plek!

In maart 2019 verhuisden de eerste bewoners naar de nieuwe locatie van SOVAK aan de Havermansstraat in Breda. De appartementen en studio’s zijn bestemd voor jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking die toe zijn aan de volgende stap richting zelfstandigheid. Ricardo (23) is één van de eerste bewoners van de Havermansstraat. Hij heeft zijn appartement op de tweede verdieping en voelt zich thuis. Ricardo: “Het was even wennen maar dit is mijn plek.”

Ik vind het fijn om alles netjes te houden en om voor de dieren te zorgen

Naast activiteitencentrum Niervaartweg in Klundert ligt een mooi dierenparkje. Cliënten van activiteitencentrum Niervaartweg Johan, Tanja en Pascal, verzorgen hier iedere dag de dieren en werken mee aan het onderhoud van het park. Er lopen allerlei dieren rond zoals geiten, varkens, kippen, kalkoenen en herten.
 

Bel met ons: 088 35 20 100